Popis produktu
Predpokladom úspešného pestovania zeleniny je zabezpečenie zdravej, vyváženej, na živiny bohatej pôdy. Medzi takéto postupy patrí aj pravidelné vápnenie pôdy. Vápnenie zmierňuje kyslú pôdnu reakciu, má asanačný účinok, ničí choroboplodné zárodky, ktoré bývajú príčinou rôznych chorôb. Rastliny v kyslej pôde rastú pomaly, pretože majú zle vyvinutú koreňovú sústavu. Vápnik je aj dôležitou rastlinou výživou potrebnou pri stavbe oporných pletív stoniek, koreňov a pod.
Vápniť pôdu je možné celoročne, ale najlepší čas na vápnenie je na jeseň v novembri. Vápno aplikujte už na porýľovanú, rozdrobenú pôdu. Z mletého vápenca sa vápnik uvoľňuje pomalšie a používame ho na vápnenie ľahších alebo stredne ťažších pôd.
Výhody :
- mletý vápenec upravuje nepriaznivú pôdnu reakciu na požadované rozmedzie PH a tým znižuje kyslosť pôdy,
- zvyšuje dostupnosť a úroveň využitia živín rastlinami a tým prispieva k zvyšovaniu výnosov,
- možno ho používať ku skrmovaniu hospodárskymi zvieratami - pôsobí priaznivo na stavbu tela, kostí, zubov a vaječnej škrupiny.

Pôda - odporúčané dávkovanie:
- trávne porasty 12-18 kg / 100 m2 (podľa typu pôdy)
- orná pôda, ovocné sady 20-30 kg / 100 m2 (podľa typu pôdy)
Hospodárske zvieratá :
- mieša sa do kŕmnej dávky zloženej z jadra a krmív
- určené pre sliepky, kačice, husi, morky, ovce, kozy, kravy a pod.
Ako vápniť pôdu pre jednotlivé druhy plodín?
- Vápnomilné plodiny, ako sú cibuľa, cesnak, pór, hlúbová a koreňová zelenina, sa vápnia priamo a znesú aj čerstvé vápnenie – čiže zapracovanie vápna pri jesennej príprave pôdy.
- Druhy, citlivé na vápnik, neznášanlivé kyslú pôdu (zeler, pažítka…), vápnime k predplodine.
- Strukoviny sú náročné na vápnik, znesú aj čerstvé vápnenie, no lepším riešením je vápnenie pôdy na jeseň.
- Plodová zelenina ako sú napr. rajčiaky a uhorky, neznáša čerstvé vápnenie. Tieto druhy treba vápniť pri predplodine.
- Listová zelenina sa pestuje vo vopred povápnenej pôde, ale špenát znesie aj priame vápnenie.
Obsah: min. Ca 36%
Kŕmna surovina: uhličitan vápenatý
Chemické a fyzikálne vlastnosti:
obsah CaCO3 · MgCO3: min. 90,0% vo vysušenom stave
z toho MgCO3: max. 4,6% na vysušenej vzorke
Obsah častíc pod 0,5 mm: min. 90,0% na vysušenej vzorke
vlhkosť: max. 1%
Zdravie hydiny: Vitamíny a minerály, ktoré vaša sliepka potrebuje!
Ak ste si niekedy uvedomili, akú dôležitú úlohu hrajú vitamíny a minerály v našich životoch, mali by ste to isté urobiť aj pre svoje sliepky. Vitamíny a minerály pre hydinu sú rovnako dôležité ako pre nás, najmä ak chcete zabezpečiť dobrú znášku... Čítať ďalej