- ÚvodPostreky a hnojiváPostreky proti hubovým chorobámFungicídySíran meďnatý modrá skalica - 500 g
Síran meďnatý modrá skalica - 500 g
Síran meďnatý pentahydrát je známy pod názvom modrá skalica a patrí k základným soliam slúžiacich ako zdroj medi. Je určený pre doplnkovú výživu plodín (pšenica, jačmeň, ovos, ďatelina, ovocné stromy, vinič a iné). Použitie proti peronospóre viniča, kučeravosti broskýň a plesni zemiakov vo forme Bordeauxskej zmesi. Fotka je ilustračná - balenie sa môže líšiť.
Celý popisTovar je na sklade v našom distribučnom centre. Pri platbe kartou alebo na dobierku je ihneď pripravený na okamžitú expedíciu k vám..
Cenník nájdete v sekcii Doprava.
V košíku máte 1 produkt
v celkovej hodnote 1200,00_€
Nakúpte ešte za 300,00_€ a máte dopravu zdarma
Nedostatok medi sa prejavuje skrúcaním a odumieraním častí mladých listov. Letorasty sú krátke a majú metlovitý rast. Nadmerné dusíkaté hnojenie zvyšuje deficit medi.
Meď priaznivo pôsobí na stabilitu chlorofylu, čím sa predĺži čas fotosyntézy. Pri nedostatku medi sa výrazne znižuje využitie dusíka z hnojív. Hlavným symptómom nedostatku medi sú biele škvrny a biele špičky listov, ktorými trpia najmä strukoviny. Síran meďnatý sa tiež používa na potlačenie machu, lišajníkov a chorôb na rastlinách.
Dávkovanie :
- Nedostatok medi sa odstraňuje postrekovaním rastlín veľmi zriedeným roztokom síranu meďnatého - do 0,05 %, t.j. do 5 g modrej skalice na 10 litrov postreku.
- Foliárne ošetrenie roztokom modrej skalice možno použiť na všetky ovocné dreviny - zvlášť vhodné je postrek realizovať začiatkom leta.
- Postrek nikdy nepripravujte v kovovej nádobe.
Aplikácia :
- vhodný pre listovú aplikáciu - neodporúča sa vykonávať na priamom slnku – hrozí popálenie listov
BORDEAUXSKÁ ZMES:
Forma použitia Síranu meďnatého proti peronospóre viniča, kučeravosti broskýň a plesni zemiakov.
Na ochranu viniča proti peronospóre je možné Síran meďnatý použiť len v zmesi s vápnom vo forme Bordeauxskej zmesi v 0,75 % – 1,5 %-nej aplikačnej koncentrácii, ktorú treba pripraviť presne podľa technologického postupu.
Postup na prípravu Bordeauxskej zmesi:
Na prípravu 1 %-nej Bordeauxskej zmesi potrebujeme na hasenie 500-600 g páleného vápna alebo 1500-1800 g haseného vápna, ktoré zriedime vodou, precedíme do dreveného alebo cementového suda a doriedime vodou na objem 50 litrov.
V inom sude rozpustíme v objeme 50 litrov vody 500 g Síranu meďnatého (je možné ho dať aj do plátenného vrecúška, ktoré sa zavesí tak, aby bolo voľne ponorené vo vode).
Roztok modrej skalice potom za stáleho miešania vlievame do vápenného mlieka. Bordeauxskú zmes je potrebné vystriekať ihneď. Ak stojí dlhšie ako jeden deň, nastáva zvýšená sedimentácia, zmes stráca priľnavosť a znehodnotí sa.
POZOR na fytotoxicitu! Niektoré odrody sú na Bordeauxskú zmes citlivé.
Ochranná doba
-7 dní pre stolové hrozno
-35 dní pre muštové hrozno
Poznámka : Fotografia balenia je ilustračná - balenie sa môže líšiť.
Obsah balenia | 500 g |