![]() | 1x Rukavice SWIFT | 2.30 € |
Celková cena: | 2,30 € |
Kvasená kapusta je slovenskou klasikou. Nemusíte si ju kupovať v obchode. Stačí vám kvalitný kameninový súdok, dobrý recept a čochvíľa sa budete tešiť z chutnej kvasenej kapusty.
Zdroj: Pixabay
Ak vám zostali hlávky kapusty z pestovania a neviete čo s nimi, toto je ideálna príležitosť na ich použitie.
Súdok aj nádobu, skadiaľ budete brať kapustu, je nutné ešte pred začatím dobre vyčistiť s horúcou vodou a octom. Ak už máte tento krok hotový, je načase, aby ste vzali kapustu a najemno ju nakrájali.
Zopár celých listov kapusty si odložte na neskôr.
Kapustu si dáme do nádoby, kde pridáme soľ. Kto má rád rascu, môže aj tú. Na 10 kg kapusty by malo ísť cca 150 g soli. Podľa toho koľko kapusty máte, si vyrátajte koľko soli do nej treba dať. Čím viac soli prídáte, tým viac bude kapusta chrumkavejšia.
Zamiešame a necháme kapustu v nádobe odstáť najmenej hodinku.
Zdroj: Pixabay
Dno súdka pokryjeme celými kapustovými listami. Následne nakladáme do súdka kapustu. Do dlane si vezmite kapustu, vyžmýkajte a zatlačte do suda. Medzi jednotlivé vrstvy kapusty môžete dávať aj nakrájané jabĺčka.
Kapustu treba žmýkať tak, aby v nej nezostávala žiadna šťava a treba ju natlačiť do suda, čo najtesnejšie.
Keď máte všetku kapustu v sude, prikryte ju celými kapustovými listami. Na takto prichystanú kapustu položte ťažítka a zalejte ich šťavou, ktorú ste z kapusty vyžmýkali do nádoby.
Na súdok dáme vrchnák a do jeho žliabku nalejeme vodu.
Zdroj: Pixabay
Súdok dáme do miestnosti, ktorá má cca 18 °C, čiže ideálne do chladnejšej miestnosti ako pivnica.
Pamätajte, že kapusta musí byť vždy zaliata. Ideálne je zalievať ju vodou z kapusty, ktorú treba skladovať v chladničke. Ak sa vám minie táto šťava, môžete dolievať napr. slanú vodu.
Po 3 - 4 týždňoch je kapusta hotová a pripravená na jedenie.
Prajeme vám veľa šťastia pri výrobe a dobrú chuť!
Z dažďovej vody môžete ušetriť desiatky eur ročne. Stačí ju zachytávať do suda alebo nádrže a použiť tam, kde pitnú vodu netreba. Zistite, ako... Čítať ďalej
Liahnutie kuriatok môže byť nádherný zážitok – alebo nočná mora. Čo ak vás však od úspechu delia len malé chyby, ktoré ľahko vyriešite? Poďme si... Čítať ďalej
Krbové ventilátory sú vynikajúcim spôsobom, ako maximalizovať teplo generované vaším krbom alebo kachľami. Správne využitie týchto ventilátorov... Čítať ďalej