Zdieľajte článok:

Ako na kvasenú kapustu v kameninovom súdku?

:

Kvasená kapusta je slovenskou klasikou. Nemusíte si ju kupovať v obchode. Stačí vám kvalitný kameninový súdok, dobrý recept a čochvíľa sa budete tešiť z chutnej kvasenej kapusty.

Zdroj: Pixabay

Ako na kvasenú kapustu v 5 krokoch

Ak vám zostali hlávky kapusty z pestovania a neviete čo s nimi, toto je ideálna príležitosť na ich použitie. 

Prvý krok - vyčistíme sudy a nakrájame kapustu

Súdok aj nádobu, skadiaľ budete brať kapustu, je nutné ešte pred začatím dobre vyčistiť s horúcou vodou a octom. Ak už máte tento krok hotový, je načase, aby ste vzali kapustu a najemno ju nakrájali

Zopár celých listov kapusty si odložte na neskôr. 

Druhý krok - Prichystáme si kapustu s koreninami

Kapustu si dáme do nádoby, kde pridáme soľ. Kto má rád rascu, môže aj tú. Na 10 kg kapusty by malo ísť cca 150 g soli. Podľa toho koľko kapusty máte, si vyrátajte koľko soli do nej treba dať. Čím viac soli prídáte, tým viac bude kapusta chrumkavejšia.

Zamiešame a necháme kapustu v nádobe odstáť najmenej hodinku.

kyslá kapusta s mrkvou

Zdroj: Pixabay

Tretí krok - Nakladanie kapusty

Dno súdka pokryjeme celými kapustovými listami. Následne nakladáme do súdka kapustu. Do dlane si vezmite kapustu, vyžmýkajte a zatlačte do suda. Medzi jednotlivé vrstvy kapusty môžete dávať aj nakrájané jabĺčka. 

Kapustu treba žmýkať tak, aby v nej nezostávala žiadna šťava a treba ju natlačiť do suda, čo najtesnejšie. 

Štvrtý krok - Uzatváranie súdka

Keď máte všetku kapustu v sude, prikryte ju celými kapustovými listami. Na takto prichystanú kapustu položte ťažítka a zalejte ich šťavou, ktorú ste z kapusty vyžmýkali do nádoby. 

Na súdok dáme vrchnák a do jeho žliabku nalejeme vodu.

kapusta v miske

Zdroj: Pixabay

Piaty krok - Uskladnenie súdka a čas na jedenie

Súdok dáme do miestnosti, ktorá má cca 18 °C, čiže ideálne do chladnejšej miestnosti ako pivnica. 

Pamätajte, že kapusta musí byť vždy zaliata. Ideálne je zalievať ju vodou z kapusty, ktorú treba skladovať v chladničke. Ak sa vám minie táto šťava, môžete dolievať napr. slanú vodu. 

Po 3 - 4 týždňoch je kapusta hotová a pripravená na jedenie.

Prajeme vám veľa šťastia pri výrobe a dobrú chuť!


Autor článku:
Lukáš Časta
Lukáš Časta

Lukáš je človek všestranný. Počas bežného dňa pomáha kolegom, kontroluje sklad, komunikuje so zákazníkmi a medzitým v hlave vymýšľa nové nápady pre e-shop. Je otcom na plný úväzok a v záhrade najradšej pestuje rastliny, ktoré deti zjedia skôr ako dozrejú :)

Publikované: 21.10.2022
Zdieľajte:
Mohlo by vás tiež zaujímať
Koľko peňazí vám každý rok odtečie, keď nezbierate dažďovú vodu?

Koľko peňazí vám každý rok odtečie, keď nezbierate dažďovú vodu?

Z dažďovej vody môžete ušetriť desiatky eur ročne. Stačí ju zachytávať do suda alebo nádrže a použiť tam, kde pitnú vodu netreba. Zistite, ako... Čítať ďalej 

10 najčastejších chýb pri liahnutí a ako sa im vyhnúť

10 najčastejších chýb pri liahnutí a ako sa im vyhnúť

Liahnutie kuriatok môže byť nádherný zážitok – alebo nočná mora. Čo ak vás však od úspechu delia len malé chyby, ktoré ľahko vyriešite? Poďme si... Čítať ďalej 

5 tipov, ako využiť krbový ventilátor naplno

5 tipov, ako využiť krbový ventilátor naplno

Krbové ventilátory sú vynikajúcim spôsobom, ako maximalizovať teplo generované vaším krbom alebo kachľami. Správne využitie týchto ventilátorov... Čítať ďalej 

30 rokov
pre Vás
Platby
na faktúru
Rýchle
dodanie tovaru
Garancia
vrátenia peňazí