Chcete kompostovať, no neviete ako na to? Prinášame vám kompletný návod ako si založiť kompost. Staňte sa pánom vlastnej záhrady a vyrábajte si organické hnojivo doma.
Zdroj: Food photo created by freepik - www.freepik.com
Základy na začiatok - hnedý a zelený odpad
Predtým než sa vrhneme na samotné kompostovanie je dôležité poznať pojmy ako hnedý a zelený odpad.
Aký je medzi nimi rozdiel?
Oba druhy odpadu patria do kompostéru a ich kombinácia je esenciálna pre kvalitný kompost.
Hnedý odpad dostal príznačný názov podľa farby odpadu, ktorý doň spadá. Pomáha kompost prevzdušňovať a je zdrojom uhlíka. Uhlík dodáva energiu mikroorganizmom, ktoré sa v komposte nachádzajú. Tento odpad je väčšinou suchý a drevnaty prírodný materiál ako napríklad:
štiepka, piliny
suché lístie
slama
noviny
kukuričné šúpolie
ihličie
kartón
drevený popol
kôra stromu
Zdroj: Background photo created by schantalao - www.freepik.com
Zelený odpad je opakom hnedého nielen vo farbe, ale aj v tom, že tieto materiály sú väčšinou mokré. Poskytujú aminokyseliny a bielkoviny potrebné na to, aby baktérie a huby mohli vykonávať svoju prácu. Klasickými príkladmi sú napríklad:
zvyšky jedla
usadenina z kávy
hnoj
rastliny
pokosená tráva
Práve zelený odpad je zdrojom väčšiny živín a dusíka.
Zdroj: Nature photo created by freepik - www.freepik.com
Ako si založiť kompost?
Poďme hneď k veci. Založiť si kompost môže každý, kto má záhradku a chce si vytvoriť vlastné prírodné hnojivo. Kompostovanie nie je náročné, no vyžaduje si istú mieru pozornosti a ovládanie základných pravidiel, ktoré vám pomôžu vytvoriť kvalitný kompost.
Prvý krok: Výber kompostéra
Prvým krokom k úspechu je vybrať si správny kompostér. Ten si treba vyberať podľa toho, akú veľkú záhradu máte. Pokiaľ máte napríklad záhradu veľkú 1000 m2, kompostér TOP 1050 by bol pre vás ideálnou voľbou. Tieto informácie máte vždy uvedené v popise produktu.
Nemusíte sa samozrejme obmedzovať tým, že si zadovážite len jeden kompostér. Ak vám viac vyhovuje mať dva-tri kompostéry, môžete si rozdeliť veľkosť záhrady do troch menších a vyskúšať aj napríklad rozličné druhy kompostovania o ktorých sme písali už v článku o rôznych spôsoboch kompostovania.
Druhý krok: Výber lokácie
Či už ste si vybrali jeden väčší kompostér alebo viacero menších, dôležité je ich umiestnenie. Nedávajte ich hocikam! Správne umiestnenie je totiž kľúčom k tomu, či sa vám váš kompost vydarí.
Vopred si odsledujte, kde v záhrade je suché miesto s dobrým odvodňovaním, na ktoré svieti slnko, no nie od rána do večera. To je totiž dokonalé miesto pre váš nový kompostér. Určite ho nenechajte stáť na mieste, kde aj niekoľko dní po daždi stále stojí voda alebo na prudkom priamom slnku. Prečo?
Veľa slnka môže kompost zosušiť, no pokiaľ by bol kompostér celý deň v tieni, kopa by bola príliš mokrá.
Posledným pravidlom pri hľadaní ideálneho miesta pre váš nový kompostér je umiestniť ho na miesto, kde ho nemôžu prevrátiť a prehľadávať zvieratá.
Našli ste to pravé miesto? Výborne! Poďme na ďalší krok.
Tretí krok: Založenie kompostu
Pokiaľ už máte kompostér umiestnený na záhrade, odporúča sa na jeho samotný spodok umiestniť 10 cm vrstvu rašeliny, ktorá zabezpečí, že živiny z rozkladajúceho sa materiálu zostanú v komposte a zároveň ho pekne prevzdušní.
Zdroj: pixabay.com
Teraz vám prídu vhod poznatky o tom, čo je to hnedý a zelený odpad. Zakladanie kompostu je ako príprava lasagní. Kompost má taktiež svoje vrstvy, ktoré sa striedajú nasledovne:
Recept na kompost
Navrstvite kompost až po vrch striedaním vrstiev hnedého a zeleného odpadu. Nezabudnite každú vrstvu zľahka poliať vodou.
Do prvej vrstvy dáme hnedý - uhlíkatý odpad v podobe drievok, ktoré by nemali byť v priemere hrubšie ako 1,5 cm. Pokiaľ dáme ako vrstvu slamu, hrúbka vrstvy môže byť cca 10 - 12 cm.
Na túto vrstvu pridáme zelený - dusíkatý odpad v podobe napríklad zvyškov jedla z kuchyne či pokosenej trávy v hrúbke cca 10-12 cm.
Do kompostu môžeme pridať aj hnoj či iné hnojivá, ktoré aktivujú proces kompostovania a zároveň dodajú kompostu prospešné mikróby.
Jednoduché pravidlo, ktoré treba mať na pamäti pri zakladaní kompostu znie:
Kompostér by mal byť z ⅔ naplnený hnedým odpadom a ⅓ by mal tvoriť zelený odpad.
Čo nedávať do úplne prvého kompostu?
Je mnoho vecí, ktoré do kompostéru môžeme dávať bez rozmýšľania. Pri zakladaní kompostu sa však niektoré veci neodporúčajú pridávať a to:
Cibuľa a cesnak - odpudzujú dážďovky, ktoré zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri kompostovaní.
Škrupiny z vajec - pokiaľ kompost len zakladáte a pridáte podrvené škrupiny, nerozložia sa úplne a v hotovom komposte budete mať mnoho malých kúskov škrupín.
Šupky z citrusov sú pre skúsenejších. Rozkladajú sa taktiež dlhšie, a preto sa neodporúčajú pridávať do kompostu pokiaľ s ním iba začínate.
Čo dať do úplne prvého kompostu?
usadeniny z kávy
zeleninové šupky
odpad z ovocia
čajové vrecúška
odrezky rastlín
pokosená tráva
a ďalšie
Zdroj: Coffee photo created by bublikhaus - www.freepik.comNajčastejšie otázky a odpovede začiatočníkov pri kompostovaní
Spolu so zakladaním kompostu vzíde aj veľa otázok. Tie najčastie sa týkajú práve zápachu z kompostu, no taktiež toho, ako čo najviac urýchliť celý proces kompostovania. Získať kvalitný kompost môžete len tak, že sa oň budete správne starať.
Čo ak začnem cítiť z môjho kompostu zápach?
Je dôležité mať na pamäti, že kompost si vyžaduje správny pomer zeleného a hnedého odpadu.
Ak sa vám bude zdať kompost príliš mokrý a bude zapáchať pridajte hnedý odpad.
Naopak, pokiaľ bude kompost veľmi suchý, pridajte zelený odpad a trochu vody, aby bol dostatočne vyživený.
Ako urýchliť kompostovanie?
Kompostovanie viete urýchliť tým, že sa oň budete dobre starať. Čím menej pozornosti kompostu venujete, tým pomalšie bude proces prebiehať.
Týchto 5 tipov vám pomôže urýchliť kompostovanie:
1. Všetky materiály, ktoré do kompostu pridávate, narežte na čo najmejšie kúsky. Čím menšie časti odpadu budú v komposte, tým skôr sa rozložia a stane sa z nich kvalitný kompost.
2. Kúpte si väčší kompostér a zaplňte ho.Väčší kompostér dáva priestor na rýchlejšie zohriatie materiálu, a tak urýchľuje spracovanie kompostu.
3. Nezabúdajte na správny pomer zeleného a hnedého odpadu. Ak sa vám zdá, že odpad sa rozkladá príliš pomaly, pridajte hnedý odpad ako napríklad kartón.
4. Klasická rada, ktorú je však dobré mať na pamäti, nezabúdajte kompost prehadzovať a tak ho prevdzušniť. Práve tento krok vie urýchliť proces kompostovania.
5. Polievanie kompostu je taktiež dôležitou súčasťou procesu. Kompost by mal byť dostatočne vláčny ako špongia, no nemal by byť príliš mokrý inak začne zapáchať.
Bonusový tip: Pridaním červíkov do kompostu môžete urýchliť proces kompostovania. Červy jedia zvyšky jedál, a tak im pomáhajú rýchlejšie sa rozložiť.
Aby prebehlo kompostovanie bez problému vyhýbajte sa týmto krokom:
nedávajte na vrch kompostu zvyšky z kuchyne, aby neprilákali hlodavcov
nepridávajte do kompostéru korene rastlín, choré rastliny alebo rastliny napadnuté škodcami
nenechávajte kompostér otvorený pokiaľ je obdobie dažďov, aby nebol premočený
Kedy je môj kompost hotový?
Moment na ktorý čakáme od založenia kompostu je rozhodne jeho konečný produkt. Ako však spoznať, že kompost je hotový a pripravený na použitie?
Hotový kompost je veľmi tmavý, drobivý a má zemitú vôňu. Niektorí záhradkári hovoria, že má jemne sladkastú vôňu a farbu horkej čokolády.
Vyskúšajte test na vyzretosť kompostu
Ak ste tip človeka, ktorý má rád všetko čierne na bielom a nechce sa spoľahnúť iba na vzhľad hotového produktu, vyskúšajte tento jednoduchý test, či je váš kompost hotový.
Dajte kompost do dvoch nádob a nasypte naň semiačka reďkovky. Pokiaľ sa 75 % reďkoviek ujme a narastú, váš kompost je pripravený na použitie.
Reďkovky sa v teste používajú kvôli ich rýchlemu klíčeniu a dozrievaniu.
Zdroj: pixabay.com
Vyberte si z našej širokej ponuky kompostérov do záhrady
Ak ešte nemáte kompostér, v našej ponuke nájdete rôzne značky ako napríklad JUWEL, TOP, COMPOTHERMO ale aj GARDEN, ktoré sa radia k hobby kompostérom a sú vhodné do každej záhrady.
V popise produktu sa dočítate, ktorý kompostér má aké vlastnosti, približnú životnosť, objem či ďalšie technické informácie.
Stačí kliknúť na banner a vyberať.